Allergiás tünetek egész évben: a poratka

Az elmúlt évtizedek felmérései szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Az egész éven át tapasztalható léguti allergia egyik fő okozója a poratka.  

A léguti allergiások és asztmások számára rengeteg bosszúságot okoznak a poratkák.

A házipor-allergia veszélye

A 0,003 mm-nél kisebb részecskék, mint a háziporatka ürüléke is, képes arra, hogy feltapadjon az orr nyálkahártyájára vagy eljusson akár a tüdőnkig.

A poratka az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását is előidézheti. A pollenallergiához hasonló tüneteket mutat, mint a szemvörösség, orrdugulás, viszketés, tüsszögés, könnyezés. Kiválthat száraz köhögést, nehézlégzést, fulladási rohamokat, hosszútávon kialakulhat az asztma. A légúti panaszokon túl kiütések, ekcémás elváltozások is előfordulhatnak. 

A poratkák előfordulási helyei

A poratkák az emberek elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, ezért ott szaporodnak el leginkább, ahol az elhalt hámsejtek felhalmozódnak. Legnagyobb számban a párnán, ágybetétben, az ágyneműn fordulnak elő. Gyakoriak az ülőgarnitúrán, szőnyegeken, sőt a plüssjátékokon is.

Az atkák száma szorosan összefügg a beltéri levegő minőségével. Egy gramm házipor akár 10.000 atkát tartalmazhat, így minél nagyobb mennyiségben van jelen a házipor, annál magasabb a poratkák jelenléte is.

Egy átlagos porszívó hatásfoka nem elegendő a felszívásukhoz, az atkák 65-70 %-a a szőnyegben és a kárpitokon marad. Az általában gyenge szűrőrendszer miatt a mikropor visszakerül a levegőbe, ezért a por koncentrációja porszívózáskor megnő!

A háziporatkák teljes kiírtása nem lehetséges, de számuk nagymértékben csökkenthető, ami az allergiás tüneteket is jelentősen csökkenti.

Védekezés a poratkák ellen

Többféleképpen csökkenthetjük a poratkák számát otthonunkban. A szőnyegek, kárpitok rendszeres porszívózása rendkívül fontos, olyan porszívóval, amely speciális HEPA13 (high-efficiency particulate air filter) szűrőt tartalmaz. A HEPA13 flter 99,9%-os hatékonysággal szűri meg a porrészecskéket, így nem jutnak vissza a levegőbe.

A lakás páratartalmának szabályzásával és a levegő megszűrésével csökken a pollenek, spórák, poratkák száma. A légtisztítók a szálló por, és egyéb kórokozók összegyűjtésével segítik a szoba levegőjének tisztaságát. 

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

2 hozzászólás

Dr Galambosi Frigyes | 2015. január 03, szombat 08:32
Mindazon problémák megelőzésére, melyet a fenti írás tartalmaz a porszívókkal kapcsolatban megoldás a központi porszívó rendszer.
Ennek legnagyobb előnye, hogy a felszívott port zárt csőrendszeren keresztül juttatja el központi géphez.
Itt megszűrjük a levegőt és a tisztított levegőt kivezetjük a szabadba.
Hagyományos porszívózáskor a beszívott levegőt visszafújjuk a szobába, ahol az felveri a port.
A központi porszívórendszerrel elkerülhető ez a porfelverés.

Kedves Frigyes!
A központi porszívó rendszerének a kiépítése úgy gondolom, hogy bonyolult feladat egy már lakott házban. Egy kompakt Nilfisk porszívó beszerzése egyszerűbb és olcsóbb megoldás, a hatékonyságuk pedig igazolható különböző független szervezetek tesztjeivel. Ettől függetlenül szívesen tájékozódom az önök rendszereiről.

Üdvözlettel: Janovics László
Meszaros Szonja | 2015. április 03, péntek 19:56
Tisztelt Laszlo!
Kerdesem az lenne, hogy egy tobb eves, poros matracot hogyan lehet a poratkatol es az uruleketol megszabaditani, illetve a parkettak kozotti reseket padlofutes eseten?
Elore is koszonom valaszat:
Meszaros Szonja

Kedves Szonja!

Köszönöm az érdeklődő levelét!
A matrac tisztítása nagy szívóteljesítményű(!) porszívóval lehetséges, de ezen felül érdemes a napra is kitenni pár órára, amennyiben erre lehetősége van. A nap fertőtlenítő hatása és hője segít az atkák elpusztításában. Téli időszakban pedig a hideg levegő gátolja meg az atkák szaporodását.
A matracban megtelepedett atkákat és ürüléküket viszont csak nagy erejű szívóhatással lehet csökkenteni, amire egy átlagos porszívó nem képes. Valószínű, hogy több alkalom is szükséges a tisztításához.
A Nilfisk berendezései bár alkalmasak a szennyezett matrac tisztításra, elsősorban a megelőzést szolgálják. Rendszeres használatukkal megelőzhető az atkák túlzott elszaporodása.

Üdvözlettel:
Janovics László
06304905706

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: