A pára és az allergének télen:

A növények okozta pollen szezon múlásával sem csökennek a tünetei? A Hideg idő beálltával a lakáson belüli allergének, vírusok koncentrációja jelenti a problémát és a páratartalom.

Az allergiások és asztmások az őszi és téli hónapokban a beltéri levegő allergénjeitől (poratkáktól, állatszőrtől, a levegőben terjengő sprayktől, vegyszerektől) szenvednek. A párásabb szobalevegő a penészgombák megtelepedését is elősegíti.

A zárt beltéri levegő kockázata:

  • elszaporodó poratkák
  • magas páratartalom
  • vírusok, baktériumok koncentrációja
  • kellemetlen szagok
  • penészgomba megtelepedése

Téli időszakban jellemzően kevesebbet szellőztetünk, mint a melegebb hónapokban – elsősorban takarékossági okokból, ezzel azonban megnöveljük az allergének koncentrációját a beltérben.

A poratka és a penészgomba a két leggyakoribb beltéri allergén, a párás környezetet kedvelik igazán.
A párátlanító berendezések rendkívül egyszerűen működnek, ezért használatuknak azokban a helyiségekben van igazán értelme, ahol magas a páratartalom, de nincs mód klíma vagy szellőztető rendszer kiépítésére. 

A túlzott hőszigetelés miatt a beltér páratartalma megnőhet, ami szinte biztos penészesedéshez vezet. 

A levegő ideális páratartalma 40-60% közötti. Az ennél magasabb érték kedvez a penészgomba megjelenésének, és kedvez a háziporatka szaporodásának is.  

A penészgomba okozta allergiás tünetek

A penészgomba-allergiát a spórák váltják ki. Szénanátha és asztma formájában jelentkezhet, vagy bőrtünetként.  

A párás levegő elősegíti a megtelepedésüket és ezáltal a szaporodásukat is, ezért elsősorban  a fürdőszobában, a konyhában, a pincében vagy a mosóhelyiségben telepednek meg, valamint a fűtetlen helyiségekben, növények földjén. Minden olyan helyen, ahol a nedvesség tartósan jelen van. 

A túlzott páratartalom ellen a következőképpen védekezhet

Az energiaárak emelkedése miatt olyan megoldást kell keresni, amely nem jár túlzott energiabefektetéssel, de hatékonyan tisztítja a beltéri levegőt.

A legjobb megoldás a hővisszanyerős szellőző berendezés, amely kivezeti a párát és az elhasznált levegőt a szabadba, de az szoba hőjétt 80%-ban visszanyeri energia befektetés nélkül, így egyszerre hatékony és gazdaságos. Csökkenti a lakás hőveszteségét, ezért lényegesen kevesebb energia felhasználásával fűthető vagy hűthető a lakás vagy ház. 

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: