Penészgomba, pára, doh…? VAM megoldás!

A víz az egyetlen olyan anyag, ami a természetben három formában létezhet: folyadék (pl. csapvíz), szilárd (pl. jégkocka), és gázhalmazállapotban ez a vízpára. A légkörben nem csak levegő található, hanem vízgőz is, ami láthatatlan és szagtalan, ezt párának hívjuk.

Amikor a páradús levegő lehűl a harmatpontig, a vízgőz lecsapódik látható cseppek formájába. Ez okozza a lakás hidegebb pontjain a vizesedést.

Harmatpont az a pont, aminél a kicsapódás, vagy a páraképződés megtörténik. Ezt általában hő híd okozza, amely rendszeres szellőztetéssel meg is szűnne. Azonban az új nyílászárók szinte hermetikusan zárnak, ezért a pára nem tud távozni a lakótérből, megindul a penészesedés!

Tudta, hogy hetvenöt százalékos állandó páratartalom elég a penész megjelenéséhez?

A hetvenöt százalék pedig nagyon könnyen elérhető ruhaszárítással, főzéssel, sőt saját testünk párolgásával is. Gyakran követik el azt a hibát, hogy a társasházak fürdőszobáinak szellőzőjét letakarják a különböző szagok és zajok terjedésének megakadályozására, tovább rontva a helyzetet.

Vizesedés előfordulhat rosszul alászigetelt, régi építésű házaknál is, tehát a probléma szélesebb körű, mint azt sokan gondolják.

Penészesedés elsősorban téli időszakban jelentkezik, amikor rövidebb ideig vagy ritkán szellőztetünk. A gond az, hogy a penészgomba spórája mind az utca, mind pedig lakásunk légterében állandóan jelen van. A penész-spórák jellemzően a levegőben lebegve terjednek, a nedves felületeken megtelepszenek, és kedvező körülmények esetén megkezdik élettevékenységüket.

Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a lakáson belül található penészgombák kiválthatnak allergiás tüneteket. Számos betegség okozói lehetnek, mint pl. az allergiás eredetű szénanátha és asztma. Az allergiás megbetegedések mellett irritációt és toxikus reakciót is kiválthatnak. A légzőszervek rendellenességeivel több,mint nyolcvan penészgombafajt hoztak összefüggésbe.    

A túlzott penészgombásodás elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés! Mivel a penészgombák szaporodásának legfontosabb feltétele a nyirkosság, Ön a legtöbbet a lakás rendszeres kiszellőztetésével teheti. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a fürdőszoba és konyha levegőjére, hiszen a legtöbb pára és persze a penész ott keletkezik.

A különböző erős gombaölő szerek átmeneti megoldást nyújthatnak, azonban mérgező hatásuk miatt gyakori használatuk nem javasolt.

A magas páratartalom következménye a doh, amely ruháinak és bútorainak anyagába is beveszi magát. Magas páratartalom mellett a poratka is otthonosabban érzi magát, és a baktériumok, vírusok is könnyebben terjednek, tehát a probléma sokasodik!

Ugye milyen jó lenne, ha bent tarthatnánk a meleget és csak a frisslevegő jönne be, a téli hideglevegő pedig kint maradna?

Ez bár képtelenségnek tűnhet, a megoldás létezik!  VAM megoldás!

A Daikin VAM hővisszanyerős szellőzőrendszer a beltéri állapotoknak megfelelően módosítja a belépő friss levegő hőmérsékletét és páratartalmát.  Jelentősen csökkentheti a hűtési vagy fűtési energiaszükségletet úgy, hogy energiafelhasználás nélkül nyeri vissza az elhasznált és kidobott levegő hőjét. Csak a hőjét! Ez azt jelenti, hogy minden káros anyagot elszív a beltérből, és a helyére tiszta friss és szűrt levegőt enged. Alkalmazásával csökkentheti a szellőztetés alkalmával bejutó káros anyagokat (pl.: por, pollen,stb…) és kivédheti vírusok terjedését is.  

Egyszerű kezelhetősége lehetővé teszi a család bármely tagja számára a működtetését.  

Mindössze 120W áramfogyasztásával, energiahatékonysága vitathatatlan. Ezt az energiát a beépített ventilátorok működtetéséhez használja a levegő megfelelő mozgatásához. Maga a hővisszanyerés folyamata nem igényel mérhető energiát.

A probléma talán már Önnél is fennáll és meg kellene találnunk a kiépítés legoptimálisabb módját.

A tanácsadás és helyszíni felmérés díjmentes és minden kötelezettség nélküli!

Amennyiben még a háza építésénél tart, érdemes a gépészeti munkák idején kiépíteni a rendszert a fenti problémák megelőzésére.

Falhűtés, mennyezet hűtés  esetén a pára elvezetése csak szellőztetéssel oldható meg.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: