Riasztó városi legendák, melyek elrettenthetik a klíma vásárlástól!

Felmérések szerint a lakosság 80%-a nincs tisztában a klímavásárlás legfőbb szempontjaival. A tájékozatlanság miatt valóban gyakori a hibás döntés, de ez nem az Ön hibája!

Amennyiben Önre jellemző, hogy minden komolyabb, otthonában történő beruházást alaposan körbejár, akkor nehezen tud melléfogni. Azonban, ha pillanatnyi impulzusok alapján cselekszik, mint pl. a hirtelen jött meleg, vagy a szomszéd is most vett, könnyen áldozatul eshet önmagát megbosszuló vásárlásoknak.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a forróságtól üldözve bevetik magukat egy barkácsáruházba és megveszik az első olcsó klímát, ami az útjukba kerül, azután széles mosollyal állítanak be otthon: mától nem lesz melegünk!

Az áruházi eladók igen kis százaléka jártas a klíma területén, és ha az eladó sablonos válasza egy kis magabiztossággal párosul, Ön könnyen áldozatul eshet. Másrészről az áruházak árversenye sajnos minőségi oldalon is tetten érhető. Az elérhető ár kialakítása érdekében nem a minőség az elsődleges szempont.

Egy meleg nyári szezonban egy jó klímaszerelőre heteket kell várni, és az is természetes, hogy a maga által forgalmazott berendezések megrendelőit sorolja előre. Ezen nem is problémázhatunk.  A könnyen megszerzett áruházi klíma kezdeti örömei után jöhetnek a keserű várakozásokkal teli napok, és a nemrég még megkönnyebbült családot nemcsak a meleg izzasztja le.

Városi legendák a klíma okozta légúti betegségekről. 

Gyakran teszik fel a „Milyen szűrő van benne -  Allergiások vagyunk!” kérdést. Nem feltétlenül a szűrő minősége jelenti a megoldást, de nem is elhanyagolható szempont, sokkal inkább fontos az elhelyezés, a helyes használat és a rendszeres karbantartás! A karbantartással gyakorlatilag teljesen kivédhető minden "veszélyforrás".

Ha Ön allergiás, akkor a meleg nyári napokon biztonságosabb helyen van egy klimatizált helyiségben, mint a magas por- és pollenkoncentrátumú utcákon, szabad területeken, vagy egy állandóan nyitott ablakú helyiségben, feltéve, hogy a klimatizált helyiség levegőjét megfelelően tisztítják, frissítik.

Vajon orvosi szemmel mennyire veszélyes a légkondi használata?

Egy szakorvossal készült inerjúban a doktor úr kifejtette, hogy  a legionárius betegség, mint olyan, nem jelent reális veszélyt egy normál immunrendszerrel rendelkező ember számára.

Csak akkor üti fel a fejét, ha már egyébként is kimondottan immunhiányban szenvedő, legyengült emberről van szó. Egyébként a klimatizáció -  ha követjük az ésszerű használatot, azaz nem tesszük ki magunkat nagy hőmérséklet-különbségeknek - veszélytelen. Vannak hónapok, amikor a klímaberendezés használata egyenesen hasznosabb, mint egy kiadós szellőztetés a kinti pollenszennyeződés miatt. A modern klímaberendezések általában pollenszűrővel vannak ellátva.

Azonban egy hűtetlen lakásban vagy irodában a levegő magas páratartalma okozhat fejfájást, növelheti az allergiás és reumás tünetek kialakulásának kockázatát is.

Az innovatív gyártók (pl. Daikin, Panasonic, Toshiba…) a légkondicionáló berendezéseket párátlanító funkcióval látják el, ezzel elérhetjük, hogy túlhűtés nélkül optimalizáljuk a páratartalmat, így azok a személyek is, akik az átlagosnál érzékenyebben reagálnak a hűtésre nyugodtan használhatják.

Egy modern klímakészülékkel akár tisztíthatjuk is a szoba levegőjét a fejlett légtechnikának köszönhetően és helyes beállítással elkerülhető a kiszáradt orr, a viszkető szem vagy a száraz köhögés is.

Az inverteres klíma hatékony az allergiás tünetekkel szemben

A vezető klímagyártók ma már elsősorban ún. inverteres klímák fejlesztésére és gyártására fektetik a hangsúlyt. Ezen túlmenően azonban nagyon fontos előnye a befújt levegő hőmérsékletének a szabályozása. Ha szenved a klíma okozta hirtelen hűtésétől, akkor az Ön számára a szűrőbetétek mellett az inverter a klíma egyik legfontosabb tulajdonsága!

A kiszáradt orr, a száraz köhögés kiváltója a klíma okozta száraz levegő, amit hűtéskor a gyors párakicsapódás okoz. Ellenben, ha elértük a kívánt hőmérsékletet, annak a szinten tartása kevésbé intenzív hűtéssel is megoldható, így az nem irritál. Ezt tudja az inverter. A hagyományos on/off–os berendezések nem képesek szabályozni sem a teljesítményt, folyamatosan 100%-on üzemelnek, ezért a beállított szobahőmérséklet alá hűtenek, kiszárítva a levegőt, ami a nyálkahártya erősebb ingerlését eredményezi. A hangsúly ebben az esetben az intenzitáson van. Egy inverteres készülék sokkal "lágyabban" dolgozik, ezért sokkal kevésbé irritál.Allergiások használhatják-e? Természetesen, sőt sokat javíthat a közérzetükön az optimális páratartalom és a hőmérséklet. 

"Állandó zajforrás" - tudunk majd mellette aludni?

A klímaberendezés által okozott hanghatások eredői a beltéri egységben elhelyezkedő hőcserélő lemezek, a befúvási pont, a légterelő lamellák kialakítása és a beáramló levegő sebessége. Egy működö gép a lakásban természetesen zajjal jár. Mit tehetünk ellene?

Az egyik tényező a gyártási minőség. Korszerű eljárásokkal ezek a kellemetlen hangok jelentősen csökkenthetők. Ezeket a fejlesztéseket nyilvánvalóan nem alkalmazza minden gyártó, legkevésbé a tucat áron vásárolható egyszerű klímák gyártói.

Amilyen jelentős tényező a beáramló levegő sebessége a zajkeltésben, olyan nehéz ezt befolyásolni.

Az általunk forgalmazott gyártók berendezései kivétel nélkül rendelkeznek éjszakai üzemmód funkcióval, amely a csendes működést szolgálja, mind a beltéri, mind a kültéri egység esetében. Hálószobai környezetben a 25dBA feletti zajszintet már zavarónak érezzük. Csak érdekességként, a könyvtár csendje kb.30dbA. A Daikin és Panasonic 19dBA zajszintje garantálja a nyugodt alvás lehetőségét.

"Megfagyok-érzet" - komfort vagy hidegrázás?

A klíma jó elhelyezése nagyon fontos, mert számtalan problémát kivédhetünk vele. Gyakori az az elképzelés, hogy egyetlen berendezéssel oldanák meg a lakás vagy akár a családi ház hűtését. A lehetőségeknek nyilván a családi kassza szab határt, ezért célszerű fontossági sorrendet állítani, mit is hűtsünk elsősorban.

Legyen egy hűvösebb háló, vagy fontosabb a nappali közérzet?

Képzelje el a következőket:

Amikor az otthonunk fűtését megtervezzük szinte magától értetődő, hogy minden szobába teszünk radiátort. Ugye Ön is szereti, ha abban a helyiségben, ahol éppen tartózkodik, van egy fűtőtest, ami megnyugtató meleget ad a nagy hidegekben. Mii történne, ha csak egyetlen nagy radiátort tennénk a házunk nappalijába, és várnánk mindenütt a meleget.

A klíma esetében szerencsére azért kicsit könnyebb a helyzet. A hideg levegőt ugyanis mozgatnunk kell, ezért is van ventillátor a beltéri egységben. Ha pedig mozgatjuk, akkor irányítani is tudjuk, persze a fizika határain belül. Tehát a mozgatott és irányított levegőt könnyebben juttatjuk el a kívánt helyre, de határai azért vannak.

Például két egymásból nyíló helyiséget jó hatékonysággal hűthetünk le, ha a beltéri egységet a hűtendő helyiségek közös ajtajával szemben tudjuk elhelyezni. Lehetőleg a nagyobb térből irányítsuk a levegőt a kisebb szoba irányába. 

  • Lényeges, hogy a beltéri egység szabad légárama biztosítva legyen, tehát ne helyezze szekrény fölé, vagy szűk közlekedőre, mert nagyban romlik a hatásfoka. A klímaberendezés a visszaszívott levegő hőmérséklete alapján szabályoz. A kis tereket gyorsan lehűti, ezért hamar kikapcsol, vagy leszabályoz, ezért nem javasoljuk folyosóra telepíteni.
  • Tetőtéri szobák hűtését lehetőleg ne a lépcsőházból oldja meg, mert a hideg levegő, a fizikának engedelmeskedve, hamarabb áramlik le a lépcsőn, mint ahogy a szobát lehűtené. 

 

Kiemelten fontos a kondenzvíz elvezetése, amely behatárolja a beltéri egység elhelyezését. Hűtéskor a kondenzvíz a beltéri egységben képződik, ott csapódik le a szoba levegőjének a párája. Ezt a kondenzvizet általában a klíma csöveivel együtt kivezetik a kültéri egységhez, ahol a szabadba folyik. Amennyiben ez nem kivitelezhető, mert pl. járókelőkre csöpögne a víz, akkor bent kell az elvezetést megoldanunk. Az elvezetési pont lehet vizesblokk (WC, mosdó…), lichthof, tetőtérben akár a tető.

Mi lesz az egekbe szökő áramszámlákkal?

Általános félelem, hogy a klímaberendezés jelentősen megnöveli a háztartás energiafogyasztását. Valamilyen többletfogyasztást mindenképpen el kell fogadnunk cserébe a komfortérzetért! A kérdés az, hogy mennyit? A kulcsszó megint az inverter.

Oldalunkon olyan berendezést javaslunk, ami a lehető legalacsonyabb fogyasztás mellett gondoskodik a komfortérzetéről.

Az inverteres készülékek fogyasztása mintegy 30%-kal alacsonyabb, hagyományos berendezésekénél. Maga az inverter egy teljesítmény szabályzó szoftver, amely a klímaberendezés teljesítményét mindig optimális szinten tartja, a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett.

Az inverteres klíma valós alternatíva, ha fűteni kívánja a lakását 

Valójában olcsóbb, mint a gázfűtés, abban az esetben, ha a hőszivattyús klímaberendezést, és nem villanyradiátort vagy más elektromos melegítő szerkezetet használ. Az inverteres klíma egységnyi áram elfogyasztásával háromszor- ötször nagyobb fűtési teljesítmény leadására képes, mint pl. egy hősugárzó.

Erre van egy mutató: a COP.

Ez a szám mutatja meg, hogy 1kW elektromos áramból, mennyi fűtési energiát állítunk elő az adott berendezéssel. Ha a COP szám eléri a hármas értéket, már gazdaságosabb a gáznál.

Fordítson egy kicsit több figyelmet a klímaberendezés kiválasztására, segítünk benne.

Jó döntéssel nem egyszerűen klímát - komfortot és egészséges beltéri levegőt vásárol

A megfelelő teljesítmény kiválasztása, az optimális elhelyezés lehetősége az áruházi vásárláskor gyakorlatilag figyelmen kívül marad.  

Ne egyszerűen egy klímakészüléket, hanem komfortérzetet vásároljon, ezt pedig csak egy, kifejezetten az Ön otthonára optimalizált berendezés nyújtja.

Ne aggódjon, ez nem jelent feltétlenül többletköltséget, hiszen hasznos tanácsokkal és díjmentes helyszíni felméréssel segítjük Ön! 

A megfelelő berendezés kiválasztásával egy lépéssel közelebb kerülhet a nyugodt és harmonikus otthon megteremtéséhez.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: