Hasznos vagy ártalmas a légkondi?

Egyre gyakoribbak az embert próbáló forró nyári hónapok, előre félünk, hogy viseljük el a négy fal között. A klímaberendezések ma már a többség számára elérhető áron beszerezhetőek, azonban a forgalmazók nem feltétlen adnak kellő felvilágosítást az elhelyezés fontosságáról és a megfelelő használatról, ezért sok a bizonytalanság beépítést követően is.

A klímavásárlás kulcsfontosságú kérdés azoknak, akik allergiások vagy egyszerűen csak érzékenyebbek a hűtésre. A tapasztalatunk szerint a lakosság egyre többet informálódik a klímavásárlás előtt, és az is kiderül, hogy a kérdések mögött a laikusok mennyire kiszolgáltatottak. Talán azt gondolják a légkondicionálóról, hogy ártalmasak az egészségre, mások szerint azonban semmilyen káros hatástól nem kell tartani.

Mind a két tábor állításában van ráció, de mint általában lenni szokott az igazság valahol középen van. Mi lehet a gond?  A nem megfelelően elhelyezett berendezés okozhat huzathatást, ami megfázáshoz, izületi fájdalmakhoz vezethet. Az elhelyezés szabadságát korlátozza a készülék gyárilag megengedett csövezési hossza, illetve a beltéri egységben keletkező kondenzvíz elvezethetősége is. Mindenképp kérjen helyszíni felmérést vásárlás előtt, hogy ezek az alapvető feltételek tisztázódjanak. Fontos tudni, hogy a szervezet 7°C hőmérséklet különbséget tolerál a külső és belső hőmérséklet között, ezért a beállításokat rendszeresen ellenőrizni kell. 

A klíma egy műszaki berendezés, amely időnként karbantartást igényel, úgy, mint például az autók, nyomtatók stb. Ezzel az élettartamát is meghosszabbíthatjuk, de ami fontosabb, az egészségi szempontok miatt is lényeges. 
 

Vajon az orvosok mit gondolnak a légkondicionálóról?


„A legionárius betegség nem jelent reális veszélyt egy normál immunrendszerrel rendelkező ember számára. Csak akkor üti fel a fejét, ha már egyébként is kimondottan immunhiányban szenvedő, legyengült emberről van szó. Egyébként a klimatizáció – ha követjük az ésszerű használatot, azaz nem tesszük ki magunkat nagy hőmérsékletkülönbségeknek – veszélytelen. Vannak hónapok, amikor a klímaberendezés használata egyenesen hasznosabb, mint egy kiadós szellőztetés – a kinti pollenszennyeződés miatt.“

Egy hűtetlen lakásban vagy irodában a levegő magas páratartalma fejfájást okozhat, növelheti az a reumás és allergiás tünetek kialakulásának kockázatát is. Az innovatív gyártók ezért a légkondicionáló berendezéseket olyan párátlanító funkcióval látják el, amellyel túlhűtés nélkül vonhatjuk ki a levegő páratartalmát, így azok is, akik az átlagosnál érzékenyebben reagálnak a hűtésre, nyugodtan használhatják.

Egy modern klímakészülékkel akár tisztíthatjuk is a szoba levegőjét a fejlett légtechnikának köszönhetően, és helyes beállítással elkerülhető a kiszáradt orr, a viszkető szem vagy a száraz köhögés, így az allergiás tünetek is, tehát egy jó légkondicionáló kiváló eszköz allergia ellen.

Egy innovatív klíma jóval többet tud a hűtésnél

A vezető klímagyártók ma már elsősorban ún. inverteres klímák fejlesztésére és gyártására fektetik a hangsúlyt. Ezen túlmenően azonban nagyon fontos előnye a befújt levegő hőmérsékletének a szabályozása.

Ha Ön is szenved a klíma okozta irritációtól, akkor az Ön számára a cserélhető szűrőbetétek mellett az inverter a klíma egyik legfontosabb tulajdonsága. Ugyanis a kiszáradt orr, száraz köhögés kiváltója a klíma okozta száraz levegő, amit hűtéskor a gyors párakicsapódás okoz. Ellenben, ha elértük a kívánt hőmérsékletet, annak a szinten tartása már megoldható csökkentett hűtésmódban is, így az nem irritál. Ezt tudja az inverter!

A hagyományos on/off-os berendezések nem képesek szabályozni sem a teljesítményt, sem a befújt levegő hőmérsékletét. Folyamatosan 100%-on üzemelnek, ezért gyakran a beállított szobahőmérséklet alá hűtenek, szárítva a levegőt, ami a nyálkahártya erősebb ingerlését eredményezi.

Allergiás tünetekkel rendelkezők tényleg használhatnak klímát?

Természetesen, sőt sokat javíthat a közérzetükön az allergénektől megtisztított beltéri levegő, az optimális páratartalom és hőmérséklet.

Klímaválasztás kompromisszumok nélkül

Az alábbi gyártók berendezéseit javasoljuk:

  • A Panasonic elsőként kezdett olyan légkondicionálóban gondolkodni, melyek egészséges levegőt biztosítanak otthonában. Forradalmi megoldásainak köszönhetően levegőszűrője légtisztítók hatékonyságával dolgozik.
  • A Daikin a világ legjobb klímagyártója, amely minden területen a maximumot nyújtja. Legyen az levegőszűrés, energiatakarékosság, komfort vagy dizájn. A több mint 70 év alatt elért eredménye követendő példa a többi gyártó számára.
  • A Toshiba elérte, hogy készülékei a legjobb hatékonyságú berendezések legyenek energiafelhasználás terén. A legalacsonyabb üzemi költségével komoly piacot szerzett magának világszerte.
  • A Midea a legjobb ár/érték arányú klímaberendezés. Azon kínai gyártók egyike, amelyek önálló fejlesztő központtal rendelkeznek.  Megbízható működésével és kiépített szerviz-hátterével elismerést vívott ki magának Európában.

Önnek nincs más dolga, mint átgondolni, hogy melyik szempont a legfontosabb. A megfelelő berendezés kiválasztásában és az optimális elhelyezésben nagyon szívesen állunk rendelkezésére.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

1 hozzászólás

Csiszár Csaba | 2015. június 08, hétfő 20:13
Röviden csak azt szeretném kérdezni ,hogy milyen klimát vegyűnk ? Kislányom(13 éves) és feleségem por és parlagfű allergiájuk van.
Köszönöm!


Kedves Csaba!

Általánosan elmondható, hogy a klímaberendezés alkalmazásával nagyban csökkenthetők az allergiás tünetek. Azzal, hogy klimatizál már kizárja a kintről beáramló levegő útját, így kevésbé szennyezi pollen az otthonát. Másik oldalról pedig a beltéri levegő keringtetésével, egy jó szűrővel felszerelt klímaberendezés akár légtisztítóként is funkcionál, de a szellőztetést nem helyettesíti (kivétel: Daikin Ururu Sarara). Az általunk kínált klímaberendezések közül mindegyik javasolható.
A kiválasztásban szívesen segítünk egy díjmentes helyszíni felméréssel.

Üdvözlettel:
Janovics László
06304905706

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: