A legfontosabb szempontok porszívó vásárláskor!

A porszívó az a háztartási eszköz, amely minden otthonban megtalálható, szinte nélkülözhetetlen a lakás takarításakor. A porszívók között azonban jelentős különbségek vannak, egy allergiás szemszögéből nézve mindenképp! 

Melyek a legfontosabb szempontok a porszívók esetében? 

Alapvetően két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy valóban hasznunk származzon a használatukból, azaz csökkentsük, vagy megszüntessük az allergiás tüneteket. Az egyik ilyen feltétel a por felszedő képesség, a másik pedig a por megtartó képesség. Rögtön rávághatnánk, hogy ezeket a feltételeket minden porszívó teljesíti, azonban nem mindegy, hogy milyen végeredménnyel és itt van a kutya elásva!

Az említett a feltételeket csak abban az esetben fogja kiválóan teljesíteni egy készülék, ha az alábbi tulajdonságokkal is rendelkezik, ezeken a pontokon mutatkoznak meg a döntő különbségek.

  • 1. Kellő szívóerő (tényleges)
  • 2. Hatékony szűrőrendszer (HEPA H13, HEPA H14)
  • 3. Speciális szívófejek, kiegészítők 

Ezek az elemi tulajdonságok határozzák meg, hogy a porszívó  milyen szinten képes fellépni az allergénekkel szemben. Az allergiások évről-évre történő nagyszámú emelkedése egyértelművé tette, hogy az allergének csökkentése ma már kiemelt fontosságú terület lett (WHO, ECARF felmérés), ezért nem mehetünk csak úgy el, ilyen fontos kérdés mellett. 

Mi történik, ha nem megfelelő porszívót használ?

Az első zökkenő, hogy rossz hatásfokkal működik majd, ezért a szőnyegek, bútorok portalanítása gyakorlatilag eredménytelen lesz, ez pedig egy szobaporra allergiás számára elfogathatatlan. A fő probléma tehát megoldatlan marad és mellé társul még a takarítással eltöltött idő és a feleslegesen elhasznált energia. Fontos tudni, hogy a készüléken feltüntetett nagy számok (pl.:1600W) megtévesztőek, mert nem a szívóerőre utalnak, csupán a felvett elektromos teljesítményről informálnak. A szívóteljesítményt ritkán, vagy egyáltalán nem tüntetik fel, nem véletlenül! Ezen a ponton ugyanis sok porszívó menthetetlenúl elvérzik.

A hatékony porfelszedés mögötti titok azonban nem csupán az erős motorban rejlik. A készüléken belüli légáramlás alapvetően határozza meg a szívóteljesítményt. A por beszívásától a kifújásáig, a levegő útját optimalizálni kell a kiugró szívóteljesítmény eléréséhez. Ez komoly mérnöki munka eredménye és plusz költség a gyártónak, amit az eladási árba be kell kalkulálnia. Durva példaként talán az autók légarámlását lehet felhozni, ami az autó fogyasztására, komfortjára nagymértékben kihat. Ez olyan tulajdonság, amit laikus szem nem vesz észre és nem is várható el a vásárlótól.
A szívóteljesítmény mindig kisebb számértékű, mint a motor teljesítmény. hiszen a motor teljesítményének a hányadosa a szívóteljesítmény, ezért nem vagy kevésbé látható helyen tüntetik fel. 

A másik döntő tulajdonság a szűrőrendszer, ami a porszívó por megtartó képességéért felel, ezzel együtt az allergiás tünetek csökkentéséért is. Csak a legjobb HEPA H13 és H14 szűrő alkalmas a mikroszemcsék visszatartására. Ez a műtőkben is használt klinikai szűrőszint jelenti a garanciát az allergiában szenvedők tünetmentességéhez – allergiásoknak más nem is javasolt porszívók esetében. A szűrőket tanulmányozva elmondható, hogy allergénekkel szembeni védekezéshez minden más szűrő használata kockázattal jár, itt nincs kompromisszum.

A gyenge minőségű szűrőrendszeren átáramló mikropor órákon át lebeg a levegőben, elősegítve az allergiás tünetek kialakulását.

Porszívók esetében a speciális tartozékok alkalmazása (szűkítő, antisztatikus kefe, motoros porolófej stb), tovább növeli a szívóteljesítményt.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által kimutatott kutatás szerint a poratka az asztmás megbetegedések több mint 50%-áért felelős!

A porszívó szűrője meghatározó elem!

A köztudatban lassan ismertté válik a HEPA szűrő, mégis sokan esnek csapdába a HEPA felirat láttán és magabiztosan emelik le a kiválasztott porszívót a polcról.

Miért érezheti magát becsapva?

A HEPA szűrőnek 5 szűrőszint besorolása létezik, így előfordulhat, hogy a kiválasztott készülék mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Az egyedülálló HEPA H14 szűrőrendszer hatékonysága olyan nagy, hogy a kifújt levegő tisztább, mint az általános atmoszférikus légkör. A por 99,99%-át egészen 0.3 µm-ig a megszűri, így drámaian képes csökkenteni a szálló por mértékét, amit Ön belélegez. Ezek után könnyen belátható, hogy allergia ellen jelenleg a HEPA H14 szűrőrendszer a leghatékonyabb a háztartási porszívók körében..

A fent leírtak alapján ellenőrizheti, hogy jelenlegi porszívója alkalmas-e maradéktalanul ellátni a feladatát? 

 

Kattintson ide és nézze meg,
milyen csúcsminőségű HEPA H13-14 szűrős
porszívó használatával teheti
tünetmentessé otthonát. Jó levegőt kívánunk! >>>

 

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma allergiával, asztmával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Janovics László
Szobalevegő Csoport

Hozzászólok a témához

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás:

 
 
Facebook
 
 

Jelenleg üres a bevásárló kosara.

 
Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.
 
A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.
 
Sikertermékek
 

E-mail:


Jelszó: